Ylli Popa (1930 - 2017)

by ADE

Akademiku Ylli Popa (12 janar 1930 - 15 gusht 2017) - Themeluesi i kardiologjisë shqiptare

Të dhëna

Përshkrim
Akademiku Ylli Popa (12 janar 1930 - 15 gusht 2017) - Themeluesi i kardiologjisë shqiptare
Jetëshkrimi
​Ylli Popa - ish Kryetari i Akademisë së Shkencave
Ylli Popa lindi më 12 janar të vitit 1930, në qytetin e Elbasanit. Mësimet e para i mori në vendlindje, ku kreu arsimin fillor në shkollën e lagjes "Kala". Arsimin e mesëm e kreu në Normale, ndërsa arsimin e lartë e vazhdoi në Bukuresht, në Institutin Mjekësor - Farmaceutik, përgjatë viteve 1948 - 1954.
Në vitin 1954 kthehet për të punuar në atdhe dhe bëhet drejtues i katedrës së Biokimisë.
Në vitet 1957 - 1958 fillon punë si pedagog në katedrën e terapisë spitalore.
Ishte viti 1958 kur Ylli Popa shkoi në Moskë për studime dhe në vitin 1961 ai fitoi gradën "Kandidat i shkencave " (Doktor i Shkencave), duke u specializuar dhe  profilizuar në kardiologji.
Bashkë më Petrit Gaçen, mikun dhe kolegun e tij, themeluan shkollën e kardiologjisë shqiptare. Nën drejtimin e tij u organizua kualifikimi i vazhdueshëm i klinikës së kardiologjisë në vendin tonë.
Në vitin 1967 emërohet shef i katedrës së terapisë spitalore dhe në 1971 i jepet titulli "Docent".
Përgjatë vitit 1972 - 1973 drejtoi repartin e kardiologjisë dhe më pas katedrën e propedeutikës. Nga viti 1973 deri në 1983, për një periudhë mbi 10 vjeçare Ylli Popa drejtoi shërbimin e kardiologjisë.
Në 1986 iu dha titulli "Profesor" dhe vetëm në vitin 1987 u bë anëtar i Akademisë së Shkencave së shkencave të Shqipërisë. Nga viti 1997 u bë kryetar i saj.
Ka botuar vazhdimisht në organet shkencore brenda e jashtë vendit, studime dhe artikuj mbi sëmundjet e zemrës. Ka përfaqësuar me dinjitet kardiologjinë shqiptare në kongrese e konferenca shkencore në vend dhe jashtë tij, në Europë e më gjërë. Është bashkëautor në tekste universitare.
Zotëronte këto gjuhë të huaja: anglisht, frengjisht, italisht, rusisht, rumanisht, njohuri të cilat i jepnin mundësinë që të përkthente edhe libra.
Për disa vite ka qenë i zgjedhur si kryetar i Shqipërisë në Unionin Mjekësor Ballkanik, anëtar i Komitetit të Helsinkit, kryetar i komisionit të Fakultetit të Mjekësisë për vlerësimin e disertacioneve, anëtar i komisionit të lartë të kualifikimit shkencor.
Ylli Popa, ka kaluar përgjegjësitë e profesionit të tij, duke u angazhuar edhe në jetën politike të vendit. Kjo ka bërë që ne vitet 1982 - 1990, ai të gëzojë edhe pozicionin e deputetit të Kuvendit Popullor, përgjatë dy legjislaturave.
Për shërbimet e kontributin e tij  ndaj popullit e shkencës, Ylli Popa mban disa dekorata dhe urdhra pune.
Ylli Popa u nda nga jeta në 15 gusht të vitit 2017.
Autori
ADE
Kontribuesi
ADE

Grupet e materialeve

Position: 3094 (2 views)

ADE, “Ylli Popa (1930 - 2017)”, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 28 nëntor 2023, http://adsh.al/s/adsh/item/14167

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.