Shfaqja "Triumfi i Lirisë", Elbasan 1942

1942

Drama është komentuar nga shumë autorë. Komenti i mëposhtëm është marrë nga jubileu i Shtëpisë së Kulturës "Kështu më 31 dhjetor 1942, natën e vitit të ri, n’Elbasan, sipas traditës, nxënësit e shkollës normale dhanë shfaqjen “Triumfi i lirisë” që kishte një përmbatje me temë nga lufta e popullit tonë nga lufta kundër turqëve dhe ngritja e flamurit në Vlorë. Pjesa u interpretua më tepër në frymën e detyrave të kohës se sa diçka historike. Të ardhurat e shfaqjes shkuen në favor të lëvizjes Nacional Çlirimtare. Rolet u interpretuan nga kandidatë mësues Andon Pano, Mynever Zaimi, Liri Hakani, Beqir Dardha, Sava Kavaja, Dragush Frashëri. etj. Spektatorët elbasanas në personazhet e “Triumfit të Lirisë”, gjetën vetitë e dëshirat e tyre për liri e Panvarësi. Gjatë shfaqjes spektatorët u revoltuen aq shumë kundra okupatorit fashist sa që në sallë u ndëgjuan parrula me përmbatje anti fashiste si “Rroftë Liria”, “Poshtë Fashizmi”. I rëndësishën është fakti se me këtë shfaqje duel për herë të parë në skenë vajza elbasanase dhe këto ishin arsimtare dhe kjo ishte meritë e organizatës së partisë, mbase më parë rolin e vajzave e interpretonin djemt. Kjo shfaqje duke u luajtur edhe në repartin ushtarak t’asaj kohe, ndikoi kaq shumë në ndjenjat e zemrat e ushtarëve sa që një pjesë e tyre u hodh në rradhët partizane."

Të dhëna

Përshkrimi
Drama është komentuar nga shumë autorë. Komenti i mëposhtëm është marrë nga jubileu i Shtëpisë së Kulturës

"Kështu më 31 dhjetor 1942, natën e vitit të ri, n’Elbasan, sipas traditës, nxënësit e shkollës normale dhanë shfaqjen “Triumfi i lirisë” që kishte një përmbatje me temë nga lufta e popullit tonë nga lufta kundër turqëve dhe ngritja e flamurit në Vlorë. Pjesa u interpretua më tepër në frymën e detyrave të kohës se sa diçka historike. Të ardhurat e shfaqjes shkuen në favor të lëvizjes Nacional Çlirimtare. Rolet u interpretuan nga kandidatë mësues Andon Pano, Mynever Zaimi, Liri Hakani, Beqir Dardha, Sava Kavaja, Dragush Frashëri. etj. Spektatorët elbasanas në personazhet e “Triumfit të Lirisë”, gjetën vetitë e dëshirat e tyre për liri e Panvarësi. Gjatë shfaqjes spektatorët u revoltuen aq shumë kundra okupatorit fashist sa që në sallë u ndëgjuan parrula me përmbatje anti fashiste si “Rroftë Liria”, “Poshtë Fashizmi”. I rëndësishën është fakti se me këtë shfaqje duel për herë të parë në skenë vajza elbasanase dhe këto ishin arsimtare dhe kjo ishte meritë e organizatës së partisë, mbase më parë rolin e vajzave e interpretonin djemt. Kjo shfaqje duke u luajtur edhe në repartin ushtarak t’asaj kohe, ndikoi kaq shumë në ndjenjat e zemrat e ushtarëve sa që një pjesë e tyre u hodh në rradhët partizane."
Data
1942
Kontribuesi
Z. Omer Azmi Stringa
Origjina
Arkvivi i Z. Omer Stringa
Lënda
Teatri,

Renditja: 2285 (6 shikime)

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.