Misat e Kongresit te Bashkimit Kombetar, Vlore, 21 príll deri me 2 máj 1921; Themelimi i Federates "Atdheu"

1921-04-21

Parija e kongresit i u ngarkue Lef Nosit me tre sekretarë përbrí: Karl Gurakuqin, Selim Mborjen dhe Koço Gramenon. Misat e komisjonit të statutit u êmnuen me aklamacjon, simbas proponimit me gojë t’eksponentavet të kuvendit. Duelën të zgjedhun: Lef Nosi, Mustafa Kruja, Karl Gurakuqi, Dhimitër Berati, Avni Rustemi, Ahmet Dakli, Dr. Sezai Çomo, Sait Qemali. Për êmnin e Federatës u bâne proponime të ndryshme; u vûnë në votë katër êmna: “Bashkimi” (Avni Rustemi), “Vatra” (Koço Grameno e Selim Mborja), “Atdheu” (Mustafa Kruja), “Vllaznija” (Karl Gurakuqi). Doli fitues proponimi i Mustafa Krujës me katër vota mâ tepër se ai i Gurakuqit. Misat e kryesís, e cila doli e sajueme kështu: 1. Kryetár: Kol Tromara, qi aso kohe ishte prefekt në Gjinokastër; 2. sekretár i përgjithëshëm me aklamacjon, pá votim: Karl Gurakuqi; 3. arkëtar: Ahmet Dakli; 4. drejtues i rivistës: Sait Qemali. Me duertrokitje u votue për Avni Rustemin si kryetár nderi Këshilli i përgjithëshëm i Federatës mori këto vendime: 1. t’i kërkohej kryetarit të bashkís, Qazim Kokoshit nji odë në ndërtesën e saj për zyrën e përkohëshme të qendrës së përgjithëshme të Federatës; 2. u êmnue si ndihmës-sekretar Halim Xhelo; 3. u menue si mjek i Federatës dr. Mustafa Naili; 4. me zâvendsimin e kryetarit, Kol Tromarës, qí nuk dihej a do t’a pranonte kryesín, u ngarkue Sait Qemali; 5. shkresat zyrtare të nënshkrueheshin prej kryetarit e prej sekretarit të përgjithëshë; 6. në rasë nevoje së ngutëshme, këshilli i përjgithëshsëm mund të thirrte në mbledhje kryetarët e degavet të ndryshme; 7. të lajmohej bota shqiptare për themelimin e Federatës me anën e fletorevet të Vlonës “Mbrojtja Kombëtaro e” dhe "Fjal e Lirë” (Simbas Karl Gurakuqi, tek "Qi te mos Harrohen")

Të dhëna

Përshkrimi
Parija e kongresit i u ngarkue Lef Nosit me tre sekretarë përbrí: Karl Gurakuqin, Selim Mborjen dhe Koço Gramenon.
Misat e komisjonit të statutit u êmnuen me aklamacjon, simbas proponimit me gojë t’eksponentavet të kuvendit. Duelën të zgjedhun: Lef Nosi, Mustafa Kruja, Karl Gurakuqi, Dhimitër Berati, Avni Rustemi, Ahmet Dakli, Dr. Sezai Çomo, Sait Qemali.
Për êmnin e Federatës u bâne proponime të ndryshme; u vûnë në votë katër êmna: “Bashkimi” (Avni Rustemi), “Vatra” (Koço Grameno e Selim Mborja), “Atdheu” (Mustafa Kruja), “Vllaznija” (Karl Gurakuqi). Doli fitues proponimi i Mustafa Krujës me katër vota mâ tepër se ai i Gurakuqit.
Misat e kryesís, e cila doli e sajueme kështu:
1. Kryetár: Kol Tromara, qi aso kohe ishte prefekt në Gjinokastër;
2. sekretár i përgjithëshëm me aklamacjon, pá votim: Karl Gurakuqi;
3. arkëtar: Ahmet Dakli;
4. drejtues i rivistës: Sait Qemali.
Me duertrokitje u votue për Avni Rustemin si kryetár nderi
Këshilli i përgjithëshëm i Federatës mori këto vendime:
1. t’i kërkohej kryetarit të bashkís, Qazim Kokoshit nji odë në ndërtesën e saj për zyrën e përkohëshme të qendrës së përgjithëshme të Federatës;
2. u êmnue si ndihmës-sekretar Halim Xhelo;
3. u menue si mjek i Federatës dr. Mustafa Naili;
4. me zâvendsimin e kryetarit, Kol Tromarës, qí nuk dihej a do t’a pranonte kryesín, u ngarkue Sait Qemali;
5. shkresat zyrtare të nënshkrueheshin prej kryetarit e prej sekretarit të përgjithëshë;
6. në rasë nevoje së ngutëshme, këshilli i përjgithëshsëm mund të thirrte në mbledhje kryetarët e degavet të ndryshme;
7. të lajmohej bota shqiptare për themelimin e Federatës me anën e fletorevet të Vlonës “Mbrojtja Kombëtaro e” dhe "Fjal e Lirë”

(Simbas Karl Gurakuqi, tek "Qi te mos Harrohen")
Data
21 prill 1921
Kontribuesi
Prof. Romeo Gurakuqi
Pronësia Intelektuale
Karl Gurakuqi "Qi te mos Harrohen"
Formati
.jpg
Zona
Vlorë, Albania

Grupet e materialeve

Renditja: 597 (15 shikime)

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.