Stafi i Spitalit te Pergjithshem Civil ne vitin 1937

1937

Kjo foto nuk pasqyron vetem brezin e arte te mjeksise, por nje filozofi se si duhet ndertuar sistemi shendetesor shqiptar. Perkrah emrave te Dr.Sabri Tefikut, Dr.Kercikut, Dr.Treskes, Dr.Tartarit, Dr.Zymes, Dr.Ficos, Dr.Panos, Dr.Kristidhit, Dr.Shirokes, Dr.Frasherit shteti shqiptar kishte nenshkruar disa kontrata me mjeke te huaj qe vinin nga Roma, Vjena dhe Berlini. Disa prej tyre, me origjine hebreje, ndodhen edhe ne kete foto, si: Prof.Schlesinger, te cilit Mbreti Zog i kishte vendosur ne dispozicion nje shofer dhe nje veture, kur dy ministra kishin nje veture apo Prof.Walter Lehman, i cili do te realizoj operacionet e para te neurokirurgjise. Ne vitin 1937 ai do t’i propozoi Mbretit Zog themelimin e universitetit te mjekesise. Me kompletin e tij kirurgjikal qe kishte sjelle nga Gjermania pacientet shqiptar do te operohen deri ne vitin 1964. Ne periudhen e Monarkise, u hodhen bazat e sistemit shendetesore, studentet ekselente u derguan per specializime me bursat e shtetit ne kryeqendrat europiane. Per nevoja emergjente u thirren mjeke te huaj. Ndersa mjekesia, sipas ligjit, sigurisht, nuk ishte falas, si sot. Por me perjashtim te shtresave ne nevoje qe ia mbulonte shteti, te gjith duhet te paguanin tarifa te perballueshme. Kjo i bente te kenaqur te gjitha palet, edhe mjeket edhe pacientet, edhe shtetin.

Të dhëna

Përshkrimi
Kjo foto nuk pasqyron vetem brezin e arte te mjeksise, por nje filozofi se si duhet ndertuar sistemi shendetesor shqiptar. Perkrah emrave te Dr.Sabri Tefikut, Dr.Kercikut, Dr.Treskes, Dr.Tartarit, Dr.Zymes, Dr.Ficos, Dr.Panos, Dr.Kristidhit, Dr.Shirokes, Dr.Frasherit shteti shqiptar kishte nenshkruar disa kontrata me mjeke te huaj qe vinin nga Roma, Vjena dhe Berlini. Disa prej tyre, me origjine hebreje, ndodhen edhe ne kete foto, si: Prof.Schlesinger, te cilit Mbreti Zog i kishte vendosur ne dispozicion nje shofer dhe nje veture, kur dy ministra kishin nje veture apo Prof.Walter Lehman, i cili do te realizoj operacionet e para te neurokirurgjise. Ne vitin 1937 ai do t’i propozoi Mbretit Zog themelimin e universitetit te mjekesise. Me kompletin e tij kirurgjikal qe kishte sjelle nga Gjermania pacientet shqiptar do te operohen deri ne vitin 1964.
Ne periudhen e Monarkise, u hodhen bazat e sistemit shendetesore, studentet ekselente u derguan per specializime me bursat e shtetit ne kryeqendrat europiane. Per nevoja emergjente u thirren mjeke te huaj. Ndersa mjekesia, sipas ligjit, sigurisht, nuk ishte falas, si sot. Por me perjashtim te shtresave ne nevoje qe ia mbulonte shteti, te gjith duhet te paguanin tarifa te perballueshme. Kjo i bente te kenaqur te gjitha palet, edhe mjeket edhe pacientet, edhe shtetin.
Data
1937
Kontribuesi
Prof. Hasan Bello
Formati
.jpg
Zona
Tiranë, Albania

Grupet e materialeve

Position: 107 (28 views)

“Stafi i Spitalit te Pergjithshem Civil ne vitin 1937”, 1937, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 21 shtator 2023, http://adsh.al/s/adsh/item/25527

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.