Harta 

 • Skicë me disa objekte rreth kalasë së Shkodrës e vitit 1897

  Skica gjendet në Arkivin e Stambollit. Më poshtë legjenda: 1) Gërmadha, 2) Depoja municionit (xhephane), 3) Hamami vjeter, 4) Lumi Buna, 5) Dogana, 6) Tregu Shkodrës, 7) Kalaja Shkodrës, 8) Lumi Drinit (Përkthyer nga Ermal Nurja)
 • Harta të Shkodrës, viti 1913

  Dy harta te Shkodres te gjetura ne UK National Archives, FO 925/21032. Qyteti i sapodale ne liri, nen garancine e ushtrive nderkombetare, te komanduara nga Keshilli i Admiraleve, kryesuar nga Admirali Cecil Burney. Dy harta plotesuese te njera-tjetres, te mjaftueshme per te kuptuar rregullsine e qytetit me te madh te Shqiperise, pronesine origjinale komunitare dhe private, ekuilibrin perfekt te institucioneve qytetese, vendndodhjet e konsullatave te pergjithshme, qendren tregtare (Pazarin e Vjeter), Doganen dhe Skelen portuale, Keshtjellen Iliro-Arbnore, skicimin e pare ne liri te emrave te rrugeve te qytetit mbi nje projeksion europian, te panjohur deri me sot.
 • Hartë e Rrethit të Elbasanit, e vitit 1961

 • Skicë ushtarake e hartuar ushtria osmane për objektet ushtarake-civile në qytetin e Durrësit, fundshekulli i 19 (Botuar tek Osmanlı Kaleleri, 2016)

  1- Kalaja e Durrësit 2- Bastion 3- Bastion 4- Bastioni veneciane 5- Bastioni Portës së Sipërme 6- Porta e bregut 7- Kaushi 8- Kryebastioni 9- Kuzhina 10- Limani 11- Ura (ura e dajlanit) 12- Liqeni 13- Rruga drejt Kavajës 14- Lagja komunitetit egjiptian 15- Kulla sahatit 16- Tregu 17- Çeshmeja (objekt i cili shërbente si çezmë publike me ujë të pijshëm) 18- Reparti 19- Porta e madhe 20- Porta 21- Bastion 22- Gjiri venecian 23- Kalaja e brendshme 24- Depoja e municioneve 25- Kodra ullishtave 26- Saraji vjetër 27- Bastioni Portës së Sipërme 28- Reparti topçinjve 29- Hendek 30- Kopshte 31- Arë 32- Vaditi (Ara nën ujë) 33- Masa e përdorur për hartën 80 zira osmanë
 • Hartë gjeografike-ushtarake e Elbasanit, bërë nga jugosllavët në vitin 1940

  Hartë gjeografike-ushtarake e Elbasanit, bërë nga jugosllavët në vitin 1940. Pastaj është kopjuar dhe përdorur nga ushtarakët anglezë në vitin 1943. (Copied from a Yugoslavian map dated 1940). Po t’a zmadhosh, bie në sy që disa fshatra të Elbasanit kanë në kllapa nji emër tjetër,që duken si më shqip.P.sh. Jagodina(Driza), Mliza (Mbleta), Muriqan(Urishaj),Shtërmeni(Shkozet), Miraka(Miraj)..etj.
 • Zonat e përafërta sipas Traktatit të Fshehtë të Londrës. Prill 1915

  - Relievi i treguar nga hijet dhe lartësitë e pikave. - Tregon territoret e propozuara për t'u dhënë Serbisë, Malit të Zi, Shqipërisë, Italisë dhe Greqisë. - Në hartën bazë: Shkalla 1: 400 000 (1 cm. = 4 km.). - Bojë e zezë, kol. bojëra, dhe kol. është e dale në hartën bazë të fotokopjuar. - Stampuar dhe montuar në kanavacë.
 • Plani regullues i Elbasanit i vitit 1935

  Ndryshimet e urbanistike të parashikuara në qytetin e Elbasanit në planet e vitve 1930
 • Plani rregullues i Elbasanit i vitit 1942

  Plani rregullues i Elbasanit i vitit 1942 studiuar nga arkitekti italian Gherardo Bosio
Browse all