Shkrime

 • Etika e vjeshjes për ata që dilnin jashtë vendit, viti 1927

  Pamja e jashtme dhe veshja e atyre që dilnin jashtë vendit në periudhën e Republikës së Ahmet Zogut kishte shumë rëndësi. Kjo gjë për arsye se veshja dhe pamja e jashtme e udhëtarëve Shqiptarë ishin reklama më e mirë që mund ti bëhej Shqipërisë. Ndërkohë Ministria e Punëve të Brendshme shpalli një qarkore për të gjitha Prefekturat dhe Nënprefekturat

 • Nje nga akuzat qe historiografia komuniste i ka bere Mbretit Zog ishte vrasja e Hasan Prishtines

  Nje nga akuzat qe historiografia komuniste i ka bere Mbretit Zog ishte vrasja e Hasan Prishtines. Ne fakt ne periudhen kur ai u vra ne Selanik ne 1933 mes tyre kishte filluar periudha e bashkepunimit. Kjo u realizua me nderhyrjen e diplomacise italiane, e cila ishte hedhur ne aksion kunder influences jugosllave. Prandaj Beogradi zyrtare mori masa per te goditur eksponentin kryesor te irredentizmit kosovar, Hasan Prishtinen.
  Ne kete artikull te botuar ne gazeten “Vatra” nr.68, 20 gusht 1933, pasqyrohet nje lajm i gazetes greke “Proia”, sipas se ciles, vrasja ishte kurdisur nga nje influence e huaj qe interesohej te neutralizonte veprimet e viktimes. Cila mund te ishte kjo? Pervec Beogradit?

 • Në Elbasan

  Mbi kishat e vjetra të Elbasanit

 • Lëvizja nacionaliste e Shqipërisë

  Pjesë nga shkrimi "Në zemër të Shqipërisë" nga gazetari amerikan Paul Scott Mowrer, i gazetës "The Chicago Daily News" botuar në revistën "L'Illustration" të datës 19 prill 1913.

  Nga shkrimet e tij, duket qartazi që ka qenë proserb dhe i influencuar shumë nga idetë e tyre në Luftën Ballkanike.

 • Historia e Bajram Haxhiut, nga Kongresi i Lushnjes deri në persekutimet e sistemit komunist

 • Lista e automjeteve të shërbimit publik në Durrës, viti 1943

  Durrësi mbas shpalljes së Pavarësisë ishte një zonë kryesore në ekonominë e Shqipërisë, shkak qe tregtia e cila zhvillohej në këtë qytet. Dhe duke pasur portin e saj ajo i lejonte tregtarëve Durrsakë të modernizonin më shpejtë shërbimet në sektorin publik.

  Një fakt interesant ishte dhe numri madh i automjeteve të cilat operonin në shërbimin publik të prefekturës së Durrësit. Duke pasur parasysh periudhën për të cilën po flasim por edhe numrin e popullsisë Durrësi ishte ndër vendet e para për makinat në Shqipëri.

  Më poshtë po publikoj një listë të përpiluar nga prefektura e Durrësit e cila i përket vitit 1943, vit ky e cila vendi ynë ishte nën pushtimin e Italisë fashiste. Kjo listë e cila është dëmtuar paraqet se prefektuara e Durrësit kishte rreth 25 makina të cilat ishin në funksion të shërbimit publik të prefekturës. Dukuri e veçantë është se dominonin automjete të markave italiane si Fiat apo Alfa por edhe ndonjë marke si Chevrolet apo Ford lista vijon si mëposhtë pronari i mjetit, marka e makinës dhe targa:

 • Lista e shoferave të automjeteve të shërbimit publik në Elbasan, viti 1943

  Qyteti i Elbasanit njihet si një nga qëndrat e rëndësishme ekonomike të vendit tonë. Sipas dokumentave që gjenden në A.q.sh del se qyteti i Elbasanit në vitin 1943 kishte plot 40 automjete (vetura, Kamjonçina,Kamjona dhe Ambulanca) Sipas dokumentit në fjalë Elbasani kishte 24 vetura, 3 kamjonçina, 1 ambulancë dhe 12 kamiona lista vijon si mëposhtë: Qyteti i Elbasanit njihet si një nga qëndrat e rëndësishme ekonomike të vendit tonë. Sipas dokumentave që gjenden në A.q.sh del se qyteti i Elbasanit në vitin 1943 kishte plot 40 automjete (vetura, Kamjonçina,Kamjona dhe Ambulanca) Sipas dokumentit në fjalë Elbasani kishte 24 vetura, 3 kamjonçina, 1 ambulancë dhe 12 kamiona lista vijon si mëposhtë:

 • Ndarja e zonave elektorale në Durrës viti 1924, dhe lejimi i votimit te Kosovarëve te shpërngulur në Shqipëri

 • Dënimi me vdekje i atentatorit komunist durrsak

 • Dy reportazhe në Elbasanin e vitit 1910...

  Shkrim në vigjilje të 100 vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë.

 • "Elbasani e mbajti Normalen, pse e deshi" (Duke njohur një traditë...)

  Pjesë nga libri "Univers i Vlerave të Munguara", Sejko 2002. Një analizë e thelluar krahasimore mbi origjinën e ideve që cuan në hapjen e shkollave normale në Francë dhe ndikimi i modelit francez në Normalen e Elbasanit. Një shkrim që duhet lexuar për kë interesohet për historinë e kësaj shkolle dhe rolin e elbasanasve në të.

 • 25 nëntor 1912, Elbasani ka pranue indipendencën e Shqypniës dhe çlirimin nga pushtimi shumëshekullor ottoman

  Përmbledhje e ngjarjeve të periudhës së shpalljes së pavarësisë dhe roli i Elbasanit dhe figurave të tij në këto ngjarje.

Shfletoni të gjiha

Arkivat sipas zonave