Pyllëzimi i Kodër-Vilës në kohën Mbretit Zog !

1937-12-07

Pyllëzimi i Kodër-Vilës në kohën Mbretit Zog Periudha e drejtimit të shtetit nën Ahmet Zogun, njihet ndryshe si periudha e hedhjes së themeleve të shtetit Shqiptar. Reformat shtetformuese të cilat nisën në atë peridhë ishin dhe një tregues i largpamësisë së administratës të atyre viteve. Në arkivin e shtetit gjendet një shkresë e kryetarit të bashkisë Durrës Rustemi Ymeri e vitit 1937, drejtuar Zyrës së Bujqësisë ku i kërkon kësaj të fundit mënyrën sesi do mbidhen fidanët për pyllëzimin e Kodër Vilës në Durrës. Vlen të theksohet se kjo zonë nëpërmjet pyllëzimit të saj eliminoi erozionin e dherave duke e bërë tokën më të qëndrueshme, por edhe duke i dhënë asaj dhe një pamje shumë të bukur dhe qetësuese për syrin e banorëve të qytetit.

Të dhëna

Titulli
Pyllëzimi i Kodër-Vilës në kohën Mbretit Zog !
Përshkrimi
Pyllëzimi i Kodër-Vilës në kohën Mbretit Zog
Periudha e drejtimit të shtetit nën Ahmet Zogun, njihet ndryshe si periudha e hedhjes së themeleve të shtetit Shqiptar. Reformat shtetformuese të cilat nisën në atë peridhë ishin dhe një tregues i largpamësisë së administratës të atyre viteve.
Në arkivin e shtetit gjendet një shkresë e kryetarit të bashkisë Durrës Rustemi Ymeri e vitit 1937, drejtuar Zyrës së Bujqësisë ku i kërkon kësaj të fundit mënyrën sesi do mbidhen fidanët për pyllëzimin e Kodër Vilës në Durrës. Vlen të theksohet se kjo zonë nëpërmjet pyllëzimit të saj eliminoi erozionin e dherave duke e bërë tokën më të qëndrueshme, por edhe duke i dhënë asaj dhe një pamje shumë të bukur dhe qetësuese për syrin e banorëve të qytetit.
Data
1937-12-07
Periudha
Monarkisë
Kontribuesi
Z. Aleksandër Cangonja
Burimi i materialit
AQSH, Katriot Dervishi, Enver Memishaj – Lepenica “Prefektët e qarkut të Vlorës 1912-2012”.
Lëshuesi i dokumentit
AQSH
Zona
Durrës
Përmbajtja
Më poshtë letra e kryetarit të Bashkisë Rustem Ymeri:
“7/XII/37
Zyres se Bujqesies
Ketu.
Ne baze te mareveshtjes se banum ne mes te titullarit te kesajë Bashkije dhe te Zotni Agronimit, lutemi te nepen spjegimet dhe drejtimet e duhuna mbi menyren e çeljes se gropave dhe rregullimit te mjelljes se pemëve ne kodrat e Viles, personit te caktuem per ket sherbim, mbasi do te fillojmë ne pullizimin e kodrave ne fjale si mbas rregullave per nji pyllezim modern.
Lutemi te na lajmerohet perfudnimi.
Kryetar’i Bashkies.

Grupet e materialeve

“Pyllëzimi i Kodër-Vilës në kohën Mbretit Zog !”, 1937-12-07, Arkiva Dixhitale Shqiptare, aksesuar më 30 korrik 2021, https://adsh.al/s/adsh/item/18731

Komentoni

Asnjë koment deri tani! Bëhu komentuesi i parë!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.

Annotations

There are no annotations for this resource.

Arkivat e zonave të tjera