Dokumenti i vetëm i qeverisë së Hasan Prishtinës

1921-12-10

Kriza e dhjetorit 1921 është ndër më të pashembulltat në historinë e Shqipërisë. Më 6.12.1921 u rrëzua kryeministri Pandeli Evangjeli, nëpërmjet një veprimi agresiv e tipik për grusht shteti. Më 6.12.1921 u ngarkua Qazim Koculi të formojë një kabinet, por ky duke e kuptuar gjendjen tejet të rrezikshme, dha dorëheqjen brenda 24 orëve. Më 7.12.1921, një ndër shkaktarët e krizës, Hasan Prishtina, mori vetë përsipër drejtimin e qeverisë, të cilën nuk e drejtoi më shumë se 4 ditë, duke e kuptuar se nuk mund të bënte asgjë. Ai hyri shpejt në konflikt me deputetët (parlamenti ishte shpërndarë) dhe po ashtu me administratën civile. Qeveria e Hasan Prishtinës mori vetëm një vendim (bashkëlidhur) që është ai nr.946, datë 10.12.1921. Veç tij kanë nënshkruar edhe tre ministra. Tre funksione ministrash janë zëvendësisht. Çështja kryesore e mbledhjes ishte burgosja e dhetarëve (taksa ndaj shtetit ishte 10%).

Të dhëna

Përshkrimi
Kriza e dhjetorit 1921 është ndër më të pashembulltat në historinë e Shqipërisë. Më 6.12.1921 u rrëzua kryeministri Pandeli Evangjeli, nëpërmjet një veprimi agresiv e tipik për grusht shteti. Më 6.12.1921 u ngarkua Qazim Koculi të formojë një kabinet, por ky duke e kuptuar gjendjen tejet të rrezikshme, dha dorëheqjen brenda 24 orëve. Më 7.12.1921, një ndër shkaktarët e krizës, Hasan Prishtina, mori vetë përsipër drejtimin e qeverisë, të cilën nuk e drejtoi më shumë se 4 ditë, duke e kuptuar se nuk mund të bënte asgjë. Ai hyri shpejt në konflikt me deputetët (parlamenti ishte shpërndarë) dhe po ashtu me administratën civile.
Qeveria e Hasan Prishtinës mori vetëm një vendim (bashkëlidhur) që është ai nr.946, datë 10.12.1921. Veç tij kanë nënshkruar edhe tre ministra. Tre funksione ministrash janë zëvendësisht. Çështja kryesore e mbledhjes ishte burgosja e dhetarëve (taksa ndaj shtetit ishte 10%).
Zona
Tiranë, Albania
Kontribuesi
Kastriot Dervishi
Data
10 dhjetor 1921

Grupet e materialeve

Position: 194 (61 views)

“Dokumenti i vetëm i qeverisë së Hasan Prishtinës”, 1921-12-10, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 29 nëntor 2023, https://adsh.al/s/adsh/item/25392

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.