Diplomë e shkollës qytetase e Durrësit, viti 1896

1896-07-31

by Aleksandër Cangonja

Behët fjalë për vitin e lartët 1896, periudhë kur vendi ynë ishte akoma nën sundimin Osman. Në Durrës përveç shkollës "turke" e cila ishte shtetërore, gjendej dhe ajo "greke" e cila qe nën ndikimin e kishës ortodokse, ndërsa ajo italiane do hapej në vitet e para të shekullit të kaluar.

Në kërkimet e mia arrita të gjej një diplomë e vitit 1896 e cila është njësuar me origjinalin në vitet e mëvonshme mbas pavarsisë. Ajo që vlen të veçohet është kurikula e cila nxënësit e Durrësit studionin. Në të do shohim lëndë si mësimi i Kuranit, gjuhët Arabisht, Persisht, Turqisht, aritmetikë, gjeometri, gjeografi, histori, hartim, bukur shkrim etj. Pra mësimet bazë për arsimin në Durrës ishin të mjaftueshme për kohën. Më poshtë transkiptimi i diplomës:

Vërtetojm se Z. Shahin Cungu mbaroj shkollën qytetse të Durrësit me numrat e sipër-rrëfymun e ju dha kjo diplomë, me shkollë - vleftje të mirë.

Durrës Korik 1896.

Mësuesi i parë i shkollës qytetse të Durrësit

Hakik Hulusi

Ndëgjusë

Ali Neki

Mësuesi i dytë

Mehmet Qerim

Ndëgjusë i shkollës fillore

Jusuf

Ndëgjusë nënpunës i amzës Durrësit

Ismail Hakki

Të dhëna

Autori
Aleksandër Cangonja
Përmbledhje

Behët fjalë për vitin e lartët 1896, periudhë kur vendi ynë ishte akoma nën sundimin Osman. Në Durrës përveç shkollës "turke" e cila ishte shtetërore, gjendej dhe ajo "greke" e cila qe nën ndikimin e kishës ortodokse, ndërsa ajo italiane do hapej në vitet e para të shekullit të kaluar.

Në kërkimet e mia arrita të gjej një diplomë e vitit 1896 e cila është njësuar me origjinalin në vitet e mëvonshme mbas pavarsisë. Ajo që vlen të veçohet është kurikula e cila nxënësit e Durrësit studionin. Në të do shohim lëndë si mësimi i Kuranit, gjuhët Arabisht, Persisht, Turqisht, aritmetikë, gjeometri, gjeografi, histori, hartim, bukur shkrim etj. Pra mësimet bazë për arsimin në Durrës ishin të mjaftueshme për kohën. Më poshtë transkiptimi i diplomës:

Vërtetojm se Z. Shahin Cungu mbaroj shkollën qytetse të Durrësit me numrat e sipër-rrëfymun e ju dha kjo diplomë, me shkollë - vleftje të mirë.

Durrës Korik 1896.

Mësuesi i parë i shkollës qytetse të Durrësit

Hakik Hulusi

Ndëgjusë

Ali Neki

Mësuesi i dytë

Mehmet Qerim

Ndëgjusë i shkollës fillore

Jusuf

Ndëgjusë nënpunës i amzës Durrësit

Ismail Hakki

Referencat
F. 143 (Koleksion dokumentesh), D. V-1749
Data
31 korrik 1896

Grupet e materialeve

Position: 2357 (3 views)

Aleksandër Cangonja, “Diplomë e shkollës qytetase e Durrësit, viti 1896”, 1896-07-31, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 28 nëntor 2023, https://adsh.al/s/adsh/item/25424

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.