for
Transkiptua nga Aleksandër Cangonja

 • Etika e vjeshjes për ata që dilnin jashtë vendit, viti 1927

  1927

  Pamja e jashtme dhe veshja e atyre që dilnin jashtë vendit në periudhën e Republikës së Ahmet Zogut kishte shumë rëndësi. Kjo gjë për arsye se veshja dhe pamja e jashtme e udhëtarëve Shqiptarë ishin reklama më e mirë që mund ti bëhej Shqipërisë. Ndërkohë Ministria e Punëve të Brendshme shpalli një qarkore për të gjitha Prefekturat dhe Nënprefekturat

 • Konçesioni në zonën e Porto Romanos në Durrës

  1926-07

  Kur flitet për konçesione në kohët e sotme e gjithë vëmendja publike shkon tek politikanët se kush prej tyre fshihet mbas atij konçesioni. Ndërsa para 96 vitesh konçesionet jepeshin lirisht dhe publikisht politikanëve ku të cilat nuk ishin të jashtëligjshme.

  Më konkretisht tregohet një rast në Durrës, ku zona e Porto Romanos jepej në konçesion dy deputetëve të Parlamentit të asaj kohe Abdurrahman Matit (Krosi) dhe Mehmet Konicës. Të dy këta politikanë me peshë në jetën publike në vitet 1920-1939. Ndryshe nga sot ku një pjesë e zonës së Porto Romanos ju është dhënë në konçesion kompanive të ndryshme në fushën e hidrokarbureve, në vitin 1926 kjo zone do jepej për shfrytëzim në fushën e minieraleve, më sakt ajo e çimentos. Kontrata parashikonte një zonë prej 1000 hektarësh me një afat kohor prej 10 vitesh

 • Lista e automjeteve të shërbimit publik në Durrës, viti 1943

  1943

  Durrësi mbas shpalljes së Pavarësisë ishte një zonë kryesore në ekonominë e Shqipërisë, shkak qe tregtia e cila zhvillohej në këtë qytet. Dhe duke pasur portin e saj ajo i lejonte tregtarëve Durrsakë të modernizonin më shpejtë shërbimet në sektorin publik.

  Një fakt interesant ishte dhe numri madh i automjeteve të cilat operonin në shërbimin publik të prefekturës së Durrësit. Duke pasur parasysh periudhën për të cilën po flasim por edhe numrin e popullsisë Durrësi ishte ndër vendet e para për makinat në Shqipëri.

  Më poshtë po publikoj një listë të përpiluar nga prefektura e Durrësit e cila i përket vitit 1943, vit ky e cila vendi ynë ishte nën pushtimin e Italisë fashiste. Kjo listë e cila është dëmtuar paraqet se prefektuara e Durrësit kishte rreth 25 makina të cilat ishin në funksion të shërbimit publik të prefekturës. Dukuri e veçantë është se dominonin automjete të markave italiane si Fiat apo Alfa por edhe ndonjë marke si Chevrolet apo Ford lista vijon si mëposhtë pronari i mjetit, marka e makinës dhe targa:

 • Lista e shoferave të automjeteve të shërbimit publik në Elbasan, viti 1943

  1943

  Qyteti i Elbasanit njihet si një nga qëndrat e rëndësishme ekonomike të vendit tonë. Sipas dokumentave që gjenden në A.q.sh del se qyteti i Elbasanit në vitin 1943 kishte plot 40 automjete (vetura, Kamjonçina,Kamjona dhe Ambulanca) Sipas dokumentit në fjalë Elbasani kishte 24 vetura, 3 kamjonçina, 1 ambulancë dhe 12 kamiona lista vijon si mëposhtë: Qyteti i Elbasanit njihet si një nga qëndrat e rëndësishme ekonomike të vendit tonë. Sipas dokumentave që gjenden në A.q.sh del se qyteti i Elbasanit në vitin 1943 kishte plot 40 automjete (vetura, Kamjonçina,Kamjona dhe Ambulanca) Sipas dokumentit në fjalë Elbasani kishte 24 vetura, 3 kamjonçina, 1 ambulancë dhe 12 kamiona lista vijon si mëposhtë:

 • Ndarja e zonave elektorale në Durrës viti 1924, dhe lejimi i votimit te Kosovarëve te shpërngulur në Shqipëri

Arkivat e zonave të tjera

Arkivi Digjital i Familjeve Shqiptare