for
1896-07-31

 • Diplomë e shkollës qytetase e Durrësit, viti 1896

  1896-07-31

  Behët fjalë për vitin e lartët 1896, periudhë kur vendi ynë ishte akoma nën sundimin Osman. Në Durrës përveç shkollës "turke" e cila ishte shtetërore, gjendej dhe ajo "greke" e cila qe nën ndikimin e kishës ortodokse, ndërsa ajo italiane do hapej në vitet e para të shekullit të kaluar.

  Në kërkimet e mia arrita të gjej një diplomë e vitit 1896 e cila është njësuar me origjinalin në vitet e mëvonshme mbas pavarsisë. Ajo që vlen të veçohet është kurikula e cila nxënësit e Durrësit studionin. Në të do shohim lëndë si mësimi i Kuranit, gjuhët Arabisht, Persisht, Turqisht, aritmetikë, gjeometri, gjeografi, histori, hartim, bukur shkrim etj. Pra mësimet bazë për arsimin në Durrës ishin të mjaftueshme për kohën. Më poshtë transkiptimi i diplomës:

  Vërtetojm se Z. Shahin Cungu mbaroj shkollën qytetse të Durrësit me numrat e sipër-rrëfymun e ju dha kjo diplomë, me shkollë - vleftje të mirë.

  Durrës Korik 1896.

  Mësuesi i parë i shkollës qytetse të Durrësit

  Hakik Hulusi

  Ndëgjusë

  Ali Neki

  Mësuesi i dytë

  Mehmet Qerim

  Ndëgjusë i shkollës fillore

  Jusuf

  Ndëgjusë nënpunës i amzës Durrësit

  Ismail Hakki

Arkivat e zonave të tjera

Arkivi Digjital i Familjeve Shqiptare