for
Dokumente

 • Një ferman i vitit 1505 që ndalon ekzekutimet para derës së një xhamie në Elbasan

 • Industri Kombëtare

  1933

  Kështu do e paraqisnin reklamën e biznesit të pllakave në Durrës tek gazetat, revistat e ndryshme në kohën e monarkisë Shqiptare 1928-1939. Dukej qartë që industria vendase kishte hyrë në shinat e duhura në atë periudhë duke pasur parasysh mundësinë e tregtisë në një qytet si Durrësi i cili ishte gjithmonë në zhvillim e sipër. Kjo reklamë i përket vitit 1933 e cila ishte pronë e familjes Zaza në Durrës, dhe konkretisht vëllezërve Haxhi dhe Ramazan Zaza të cilët zotëronin një punishte ku prodhonin pllaka me dimensione të ndryshme dhe zbukurime me lule të cilat për kohën ishin tërheqëse.

 • Kur shteti i sekuestronte të pasurve pronat për mos pagim taksash.

  1927

  Pandëshkueshmëria e atyre të "mëdhenjve" për mos pagim taksash që janë në fushën e biznesit është një dukuri e cila ndodh prej disa dekadash në vendin tonë. Bizneset e mëdha sot kontrollojnë ekonominë e vendit për mos të thënë që në raste të ndryshme kontrollojnë dhe vetë shtetin. Por në Fletoren Zyrtare të Republikës së Shqipërisë në korrik të vitit 1927 del një shpallje nga Zyra Përmbarimit të Durrësit ku thuhet se sipërmarrësi Ramazan Jella meqë nuk i ka pague taksën e Bashkisë për Urën e Dajlanit prej shumë vitesh i sekuestrohet një pasuri e cila vihet në ankand publik.

 • Pasaporta diplomatike që përdorte Lef Nosi në vitet 1919-1920.

 • Konçesioni në zonën e Porto Romanos në Durrës

  1926-07

  Kur flitet për konçesione në kohët e sotme e gjithë vëmendja publike shkon tek politikanët se kush prej tyre fshihet mbas atij konçesioni. Ndërsa para 96 vitesh konçesionet jepeshin lirisht dhe publikisht politikanëve ku të cilat nuk ishin të jashtëligjshme.

  Më konkretisht tregohet një rast në Durrës, ku zona e Porto Romanos jepej në konçesion dy deputetëve të Parlamentit të asaj kohe Abdurrahman Matit (Krosi) dhe Mehmet Konicës. Të dy këta politikanë me peshë në jetën publike në vitet 1920-1939. Ndryshe nga sot ku një pjesë e zonës së Porto Romanos ju është dhënë në konçesion kompanive të ndryshme në fushën e hidrokarbureve, në vitin 1926 kjo zone do jepej për shfrytëzim në fushën e minieraleve, më sakt ajo e çimentos. Kontrata parashikonte një zonë prej 1000 hektarësh me një afat kohor prej 10 vitesh

 • Veteranë të arsimit në Ulqin. Shënime.

  Listë me arsimtarë që kanë dhën kontributin e tyre në Malin e Zi, Ulqin.

 • Letër Ndalimi i Vinçens Prendushit

  1947-05-19

  Më 19 mars 1949 mbas dy viteve i sëmurë dhe në kushte çnjerëzore do ndërronte jetë imzot Vinçens Prendushi, në burgun e armiqve të popullit në Durrës. I arrestuar më 19 maj të vitit 1947 me akuzën për "veprimtari kundra popullit e shtetit" me firmën e prokurorit publik të prefekturës së Durrësit Sotir Qiriaqi, Vinçens Prendushi ishte me detyrë Kryepeshkop i Dioqezës së Durrësit. Më poshtë Letër-ndalimi i Vinçens Prendushit e firmosur nga prokurori Sotir Qiriazi, dokument nga dosja hetimore gjyqsore !

 • “Zgjedhjet e kontestuara të Këshillit Bashkiak Durrës, 12 korrik 1938”

 • Diplomë e shkollës qytetase e Durrësit, viti 1896

  1896-07-31

  Behët fjalë për vitin e lartët 1896, periudhë kur vendi ynë ishte akoma nën sundimin Osman. Në Durrës përveç shkollës "turke" e cila ishte shtetërore, gjendej dhe ajo "greke" e cila qe nën ndikimin e kishës ortodokse, ndërsa ajo italiane do hapej në vitet e para të shekullit të kaluar.

  Në kërkimet e mia arrita të gjej një diplomë e vitit 1896 e cila është njësuar me origjinalin në vitet e mëvonshme mbas pavarsisë. Ajo që vlen të veçohet është kurikula e cila nxënësit e Durrësit studionin. Në të do shohim lëndë si mësimi i Kuranit, gjuhët Arabisht, Persisht, Turqisht, aritmetikë, gjeometri, gjeografi, histori, hartim, bukur shkrim etj. Pra mësimet bazë për arsimin në Durrës ishin të mjaftueshme për kohën. Më poshtë transkiptimi i diplomës:

  Vërtetojm se Z. Shahin Cungu mbaroj shkollën qytetse të Durrësit me numrat e sipër-rrëfymun e ju dha kjo diplomë, me shkollë - vleftje të mirë.

  Durrës Korik 1896.

  Mësuesi i parë i shkollës qytetse të Durrësit

  Hakik Hulusi

  Ndëgjusë

  Ali Neki

  Mësuesi i dytë

  Mehmet Qerim

  Ndëgjusë i shkollës fillore

  Jusuf

  Ndëgjusë nënpunës i amzës Durrësit

  Ismail Hakki

 • Reklamë e birrës “Korça” në vitin 1938

 • Një nga sekuestrimet e pasurive në Elbasan, viti 1946

  1946-05-31

  Zonjës Sanije Biçaku në Elbasan, pa asnjë arsye, më 31.5.1946 regjimi i merrte 62.700 kuintal oriz dhe 4 kg sapun.

 • 28-29 nëntori në vitin 1946

  1946-11-27

  Programi i festimeve të 28-29 nëntorit në Tiranë në vitin 1946. Siç edhe shihet, 28 nëntori (festa kombëtare) lihet në hije me pak aktivitete, ndërsa 29 nëntori vlerësohet si më i rëndësishëm.

 • Dokumenti i vetëm i qeverisë së Hasan Prishtinës

  1921-12-10

  Kriza e dhjetorit 1921 është ndër më të pashembulltat në historinë e Shqipërisë. Më 6.12.1921 u rrëzua kryeministri Pandeli Evangjeli, nëpërmjet një veprimi agresiv e tipik për grusht shteti. Më 6.12.1921 u ngarkua Qazim Koculi të formojë një kabinet, por ky duke e kuptuar gjendjen tejet të rrezikshme, dha dorëheqjen brenda 24 orëve. Më 7.12.1921, një ndër shkaktarët e krizës, Hasan Prishtina, mori vetë përsipër drejtimin e qeverisë, të cilën nuk e drejtoi më shumë se 4 ditë, duke e kuptuar se nuk mund të bënte asgjë. Ai hyri shpejt në konflikt me deputetët (parlamenti ishte shpërndarë) dhe po ashtu me administratën civile. Qeveria e Hasan Prishtinës mori vetëm një vendim (bashkëlidhur) që është ai nr.946, datë 10.12.1921. Veç tij kanë nënshkruar edhe tre ministra. Tre funksione ministrash janë zëvendësisht. Çështja kryesore e mbledhjes ishte burgosja e dhetarëve (taksa ndaj shtetit ishte 10%).

 • Emërimi si mësuese në Përmet e Vangjeli Iljadhit, nga ministri Mirash Ivanaj

 • Vrojtori i Klubit "Gjuha Shqipe" Shkoder, 9 janar i vitit 1911

  1911

  Foto e "Marubit", ruajtur ne Arkivin e familjes se Lazer Gurakuqit.

 • Albumi i Muzeut të Shkollës Normale për vitet 1909-1928

  Ky është një nga albumet e kuruar nga mësuesit e Shkollës Pedagogjike në vite, me në krye Genc Trandafilin që kanë ruajtur dhe dokumentuar me kujdes dhe pasion materialet për të ngritur këtë muze. Keto materiale jane digjitalizuar nga shoqata Arkivi Digjital Elbasan dhe presin të dalin online në formën e një muzeu digjital.

 • Caktimi i delegatëve të Elbasanit për në Kuvendin e Vlorës, 1912

  1912

  Dokumenti i caktimit të delegatëve të Elbasanit për në Kuvendin e Vlorës 1912, nga populli dhe paria e zonës.

 • Caktimi i delegatëve të Pejës për në Kuvendin e Vlorës, 1912

  1912-11

  Dokumenti i caktimit nga ana e pupullit të Pejës e delegatëve të Pejës për në Kuvendin e Vlorës, 1912

 • Autorizimi i delegatëve të Ohrit dhe Strugës për në Kuvendin e Vlorës, 1912

  1912-11-20

  Paria dhe populli i Ohrit dhe Strugës cakton delegatët për në Kuvendin e Pavarësisë

 • Autorizimi i delegatëve të Shijakut për në Kuvendin e Vlorës, 1912

 • Përgjigje e Komisionit për Kremtimin e 25 Vjetorit të Vetqeverimit pyetjeve mbi konkursin për Himnin Kombëtar

 • Shpallje konkursi për tekstin e njëj Hymni të ri të Flamurlt në një gazetë të vitit 1937

  Komisjoni për Kremtimin e 25 Vjetorit të Vetqeverimit, me pëlqimin e Këshillit Ministror shpall një konkurs për himn të ri kombëtar.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e shtatë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e gjashtë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Letër e Beqir Plangaricës dërguar Ministrisë së Arsimit Osmane për alfabetin e gjuhës shqipe dhe përgjigja nga Ministria

  1910-02-23

  Më 23 shkurt 1910, Beqir Plangarica i dërgon një letër Ministrisë së Arsimit Osmane për për të kërkuar sqarime pse është ndaluar përdorimi i këtij alfabeti.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e pestë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Deftesë Lirimi e kohës së Monarkisë Shqiptare, e nxënësit Sami Kareman Dervish

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e katërt)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e tretë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e dytë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

Arkivat e zonave të tjera

Arkivi Digjital i Familjeve Shqiptare