Dokumente nga e gjithë hapësira shqiptare

 • Letër drejtuar Lef Nosit nga inspektori i Ministrisë së Arsimit në Elbasan, Ahmet Duhanxhiu 1934

  Letër drejtuar Lef Nosit nga inspektori i Ministrisë së Arsimit në Elbasan, Ahmet Duhanxhiu ku pas falenderimit për të dhënat mbi flamurin e ngritur në Vlorë, kërkohen më shumë detaje.
 • Një ferman i vitit 1505 që ndalon ekzekutimet para derës së një xhamie në Elbasan

 • Industri Kombëtare

  Kështu do e paraqisnin reklamën e biznesit të pllakave në Durrës tek gazetat, revistat e ndryshme në kohën e monarkisë Shqiptare 1928-1939. Dukej qartë që industria vendase kishte hyrë në shinat e duhura në atë periudhë duke pasur parasysh mundësinë e tregtisë në një qytet si Durrësi i cili ishte gjithmonë në zhvillim e sipër. Kjo reklamë i përket vitit 1933 e cila ishte pronë e familjes Zaza në Durrës, dhe konkretisht vëllezërve Haxhi dhe Ramazan Zaza të cilët zotëronin një punishte ku prodhonin pllaka me dimensione të ndryshme dhe zbukurime me lule të cilat për kohën ishin tërheqëse.

 • Veteranë të arsimit në Ulqin. Shënime.

  Listë me arsimtarë që kanë dhën kontributin e tyre në Malin e Zi, Ulqin.
 • Letër Ndalimi i Vinçens Prendushit

  Më 19 mars 1949 mbas dy viteve i sëmurë dhe në kushte çnjerëzore do ndërronte jetë imzot Vinçens Prendushi, në burgun e armiqve të popullit në Durrës. I arrestuar më 19 maj të vitit 1947 me akuzën për "veprimtari kundra popullit e shtetit" me firmën e prokurorit publik të prefekturës së Durrësit Sotir Qiriaqi, Vinçens Prendushi ishte me detyrë Kryepeshkop i Dioqezës së Durrësit. Më poshtë Letër-ndalimi i Vinçens Prendushit e firmosur nga prokurori Sotir Qiriazi, dokument nga dosja hetimore gjyqsore !
 • Një nga sekuestrimet e pasurive në Elbasan, viti 1946

  Zonjës Sanije Biçaku në Elbasan, pa asnjë arsye, më 31.5.1946 regjimi i merrte 62.700 kuintal oriz dhe 4 kg sapun.
 • 28-29 nëntori në vitin 1946

  Programi i festimeve të 28-29 nëntorit në Tiranë në vitin 1946. Siç edhe shihet, 28 nëntori (festa kombëtare) lihet në hije me pak aktivitete, ndërsa 29 nëntori vlerësohet si më i rëndësishëm.
 • Dokumenti i vetëm i qeverisë së Hasan Prishtinës

  Kriza e dhjetorit 1921 është ndër më të pashembulltat në historinë e Shqipërisë. Më 6.12.1921 u rrëzua kryeministri Pandeli Evangjeli, nëpërmjet një veprimi agresiv e tipik për grusht shteti. Më 6.12.1921 u ngarkua Qazim Koculi të formojë një kabinet, por ky duke e kuptuar gjendjen tejet të rrezikshme, dha dorëheqjen brenda 24 orëve. Më 7.12.1921, një ndër shkaktarët e krizës, Hasan Prishtina, mori vetë përsipër drejtimin e qeverisë, të cilën nuk e drejtoi më shumë se 4 ditë, duke e kuptuar se nuk mund të bënte asgjë. Ai hyri shpejt në konflikt me deputetët (parlamenti ishte shpërndarë) dhe po ashtu me administratën civile. Qeveria e Hasan Prishtinës mori vetëm një vendim (bashkëlidhur) që është ai nr.946, datë 10.12.1921. Veç tij kanë nënshkruar edhe tre ministra. Tre funksione ministrash janë zëvendësisht. Çështja kryesore e mbledhjes ishte burgosja e dhetarëve (taksa ndaj shtetit ishte 10%).
 • Emërimi si mësuese në Përmet e Vangjeli Iljadhit, nga ministri Mirash Ivanaj

 • Vrojtori i Klubit "Gjuha Shqipe" Shkoder, 9 janar i vitit 1911

  Foto e "Marubit", ruajtur ne Arkivin e familjes se Lazer Gurakuqit.
 • Albumi i Muzeut të Shkollës Normale për vitet 1909-1928

  Ky është një nga albumet e kuruar nga mësuesit e Shkollës Pedagogjike në vite, me në krye Genc Trandafilin që kanë ruajtur dhe dokumentuar me kujdes dhe pasion materialet për të ngritur këtë muze. Keto materiale jane digjitalizuar nga shoqata Arkivi Digjital Elbasan dhe presin të dalin online në formën e një muzeu digjital.
 • Caktimi i delegatëve të Elbasanit për në Kuvendin e Vlorës, 1912

  Dokumenti i caktimit të delegatëve të Elbasanit për në Kuvendin e Vlorës 1912, nga populli dhe paria e zonës.
Shfletoni të gjithë dokumentet

Arkivat sipas zonave