• Fotografim ajror i Durrësit vitit 1927

  1927

  Godina e madhe pa çati në fotot është Konaku, ndërtesa ku qëndroi Princ Vidi. Sot Veliera

 • Industri Kombëtare

  1933

  Kështu do e paraqisnin reklamën e biznesit të pllakave në Durrës tek gazetat, revistat e ndryshme në kohën e monarkisë Shqiptare 1928-1939. Dukej qartë që industria vendase kishte hyrë në shinat e duhura në atë periudhë duke pasur parasysh mundësinë e tregtisë në një qytet si Durrësi i cili ishte gjithmonë në zhvillim e sipër. Kjo reklamë i përket vitit 1933 e cila ishte pronë e familjes Zaza në Durrës, dhe konkretisht vëllezërve Haxhi dhe Ramazan Zaza të cilët zotëronin një punishte ku prodhonin pllaka me dimensione të ndryshme dhe zbukurime me lule të cilat për kohën ishin tërheqëse.

 • Kur shteti i sekuestronte të pasurve pronat për mos pagim taksash.

  1927

  Pandëshkueshmëria e atyre të "mëdhenjve" për mos pagim taksash që janë në fushën e biznesit është një dukuri e cila ndodh prej disa dekadash në vendin tonë. Bizneset e mëdha sot kontrollojnë ekonominë e vendit për mos të thënë që në raste të ndryshme kontrollojnë dhe vetë shtetin. Por në Fletoren Zyrtare të Republikës së Shqipërisë në korrik të vitit 1927 del një shpallje nga Zyra Përmbarimit të Durrësit ku thuhet se sipërmarrësi Ramazan Jella meqë nuk i ka pague taksën e Bashkisë për Urën e Dajlanit prej shumë vitesh i sekuestrohet një pasuri e cila vihet në ankand publik.

 • Konçesioni në zonën e Porto Romanos në Durrës

  1926-07

  Kur flitet për konçesione në kohët e sotme e gjithë vëmendja publike shkon tek politikanët se kush prej tyre fshihet mbas atij konçesioni. Ndërsa para 96 vitesh konçesionet jepeshin lirisht dhe publikisht politikanëve ku të cilat nuk ishin të jashtëligjshme.

  Më konkretisht tregohet një rast në Durrës, ku zona e Porto Romanos jepej në konçesion dy deputetëve të Parlamentit të asaj kohe Abdurrahman Matit (Krosi) dhe Mehmet Konicës. Të dy këta politikanë me peshë në jetën publike në vitet 1920-1939. Ndryshe nga sot ku një pjesë e zonës së Porto Romanos ju është dhënë në konçesion kompanive të ndryshme në fushën e hidrokarbureve, në vitin 1926 kjo zone do jepej për shfrytëzim në fushën e minieraleve, më sakt ajo e çimentos. Kontrata parashikonte një zonë prej 1000 hektarësh me një afat kohor prej 10 vitesh

 • Ekipi i qytetit TEUTA ndër vite

  Bëhet fjalë për fillim vitet e shekullit të kaluar ekipi i TEUTËS së Durrësit në përbërjen e saj kishte ajkën Durrsake. Këtu në foto është ekipi i TEUTËS duke zhvilluar një ndeshje miqsore përballë një ekipi tregtarësh Italian. Emrat vijojnë si mëposhtë: Mikel Nushi, Jorgji Zagorilla, Adem Karapici, Petraq Pisha, Nimet Tartari, Kurt Shtylla. Poshtë nga e majta: Adem Milla, Latif Sela, Niko Dovana, Sinan Sallata, Nikolla Tirana.

 • Durrës 1914, çaste nga homazhet shtetërore të kryera në nder të Kolonelit Tomson

  1914

  Durrës 1914, çaste nga homazhet shtetërore të kryera në nder të Kolonelit Tomson, i rënë në fushën e betejës përballë kryengritësve. Në foto dallohet edhe Princ Vidi

 • Portreti i Mbretëreshës së Shqipërisë Geraldine Apponyi

 • Durrës 10 prill 1939

  1939-04-10

  Tre ditë mbas pushtimit italian mbi Shqipërinë, në foto shihen motorçiklistë të ushtrisë italiane duke patrulluar në bulevardin tregtar.

 • Letër Ndalimi i Vinçens Prendushit

  1947-05-19

  Më 19 mars 1949 mbas dy viteve i sëmurë dhe në kushte çnjerëzore do ndërronte jetë imzot Vinçens Prendushi, në burgun e armiqve të popullit në Durrës. I arrestuar më 19 maj të vitit 1947 me akuzën për "veprimtari kundra popullit e shtetit" me firmën e prokurorit publik të prefekturës së Durrësit Sotir Qiriaqi, Vinçens Prendushi ishte me detyrë Kryepeshkop i Dioqezës së Durrësit. Më poshtë Letër-ndalimi i Vinçens Prendushit e firmosur nga prokurori Sotir Qiriazi, dokument nga dosja hetimore gjyqsore !

 • Lista e automjeteve të shërbimit publik në Durrës, viti 1943

  1943

  Durrësi mbas shpalljes së Pavarësisë ishte një zonë kryesore në ekonominë e Shqipërisë, shkak qe tregtia e cila zhvillohej në këtë qytet. Dhe duke pasur portin e saj ajo i lejonte tregtarëve Durrsakë të modernizonin më shpejtë shërbimet në sektorin publik.

  Një fakt interesant ishte dhe numri madh i automjeteve të cilat operonin në shërbimin publik të prefekturës së Durrësit. Duke pasur parasysh periudhën për të cilën po flasim por edhe numrin e popullsisë Durrësi ishte ndër vendet e para për makinat në Shqipëri.

  Më poshtë po publikoj një listë të përpiluar nga prefektura e Durrësit e cila i përket vitit 1943, vit ky e cila vendi ynë ishte nën pushtimin e Italisë fashiste. Kjo listë e cila është dëmtuar paraqet se prefektuara e Durrësit kishte rreth 25 makina të cilat ishin në funksion të shërbimit publik të prefekturës. Dukuri e veçantë është se dominonin automjete të markave italiane si Fiat apo Alfa por edhe ndonjë marke si Chevrolet apo Ford lista vijon si mëposhtë pronari i mjetit, marka e makinës dhe targa:

 • Ndarja e zonave elektorale në Durrës viti 1924, dhe lejimi i votimit te Kosovarëve te shpërngulur në Shqipëri

 • Dënimi me vdekje i atentatorit komunist durrsak

 • Kur Perikli Goga (i vjetri) kërkonte ndihmë për botimin e revistës "Drejtësia" !

 • “Zgjedhjet e kontestuara të Këshillit Bashkiak Durrës, 12 korrik 1938”

 • Diplomë e shkollës qytetase e Durrësit, viti 1896

  1896-07-31

  Behët fjalë për vitin e lartët 1896, periudhë kur vendi ynë ishte akoma nën sundimin Osman. Në Durrës përveç shkollës "turke" e cila ishte shtetërore, gjendej dhe ajo "greke" e cila qe nën ndikimin e kishës ortodokse, ndërsa ajo italiane do hapej në vitet e para të shekullit të kaluar.

  Në kërkimet e mia arrita të gjej një diplomë e vitit 1896 e cila është njësuar me origjinalin në vitet e mëvonshme mbas pavarsisë. Ajo që vlen të veçohet është kurikula e cila nxënësit e Durrësit studionin. Në të do shohim lëndë si mësimi i Kuranit, gjuhët Arabisht, Persisht, Turqisht, aritmetikë, gjeometri, gjeografi, histori, hartim, bukur shkrim etj. Pra mësimet bazë për arsimin në Durrës ishin të mjaftueshme për kohën. Më poshtë transkiptimi i diplomës:

  Vërtetojm se Z. Shahin Cungu mbaroj shkollën qytetse të Durrësit me numrat e sipër-rrëfymun e ju dha kjo diplomë, me shkollë - vleftje të mirë.

  Durrës Korik 1896.

  Mësuesi i parë i shkollës qytetse të Durrësit

  Hakik Hulusi

  Ndëgjusë

  Ali Neki

  Mësuesi i dytë

  Mehmet Qerim

  Ndëgjusë i shkollës fillore

  Jusuf

  Ndëgjusë nënpunës i amzës Durrësit

  Ismail Hakki

 • Durrës 1990

 • Dërgata e Shqipërisë

  1920

  Dërgata shqiptare në Konferencën e Paqes në Paris, 1920. Nga e majta në të djathtë: Pandeli Evangjeli, Benedikt Blinishti, Dhimitër Berati, Mehmet Konica (kryetari), Milto Sotir Gurra, Iljaz Vrioni. Personalitete të politikës shqiptare, dy prej të cilëve më vonë u bënë kryeministra.

 • Hotel Apollonia, Durrës 1980

 • Instituti Tregtar i Vlores, viti 1928, drejtor Profesor Kole Kamsi

 • Këndi informativ i ekipit të "Lokomotivës, Durrës 1980

 • Pallati i sportit "Puntori", Durrës 1980

 • Hotel "Adriatik", Durrës 1980

 • Autorizimi i delegatëve të Shijakut për në Kuvendin e Vlorës, 1912

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e shtatë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Durrës 1918, moment nga një ceremoni mortore

 • Në një nga rrugët e Durrësit, viti 1918

 • Pamje nga limani i Durrësit, viti 1917

 • Konaku (pallati princëror) i Princit shqiptar Wilhelm Friedrich Heinrich zu Wied, në të djathtë Komanda e Portit.

 • Kisha ortodokse e Shën Spiridonit, Durrës 1916

 • Kulla e sahatit Durrës, viti 1916

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e gjashtë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e pestë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e katërt)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e tretë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij (pjesa e dytë)

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ç’kam kalue nga duert e mija edhe çkam pa me sytë e mij

  Më poshtë po publikojmë kujtimet e një personazhi të njohur të viteve 1920-1940 të Shqipërisë si Rexhep Jella. Rexhep Jella ishte anëtar i Kongresit të Durrësit dhe më pas prefekt i Durrësit dhe i shumë qyteteve të tjera të Shqipërisë. Kujtimet e tij në formë dorëshkrimi gjenden ne Aqsh të shkruara në dialektin e shqipërisë së mesme të cilat i kam transkiptuar dhe kanë të bëjnë kryesisht për periudhën e zhvillimit të Kongresit të Durrësit dhe më pas për Luftën e Vlorës dhe Kongresin e Lushnjës, për vrasjen e Esat Pashës dhe rebelimin e e mbështetësve të tij deri në shtypjen e kësaj kryengritje në vitin 1920. Ky dorëshkrim mendoj se është shkruar në periudhën e sistemit komunist.

 • Ekipi i volejbollit "PUNA" e Durrësit, viti 1953

  1953

  Nga e djathta: Omir Vokopola, Ramazan Njala (C), Spiro Urumi, Vehap Berberolli, Selaudin Mustafaraj dhe Lutfi Hoxha

 • Ekipi "Puna" i Hendbollit të Durrësit. Kampion Kombetar vitet 1951 - 52

  1952

  Nga e djathta: Shefqet Ferri (C), Ramazan Njala, Idriz Çinari, Omir Vokopola, Napolon Llalla, Dylaver Cara, Dhimiter Borshi, Naun Llazo, Bashkim Taga, Shaban Belba dhe Hilmi Reka

 • Ballkaniada e Volejbollit - Tiranë 1947 Shqipëri - Hungari ( dominojnë durrsakët )

  1947

  Lart me fanella te erreta : Ramazan Njala, Dhimitraq Goga, Omir Vokopola, Sulo Vokopola. Poshte : Poshabeg Resuli, Mustafa Çelkupa.

 • Dy djem në rrugët e Durrësit

 • Fotografi e vitit 1938 në sheshin "Liria" Durrës

 • Foto e padatuar e pazarit të Durrësit

 • Bar "Piemonte" në Durrës

 • Dy ushtarë italianë pozojnë në sheshin "Liria" Durrës

 • Xhevdet Laze (1929-2017)

 • Doktor Dhimitër Vokopola gjatë punës si mjek i shkollës së xhandarmërisë në Durrës, viti 1932

 • Titulli "Nderi i Kombit" dhënë mjekut të mirënjohur durrsak mbas vdekjes

  REPUBLIKA E SHQIPËRISË PRESIDENTI I REPUBLIKËS I jep DHIMITËR VOKOPOLËS (pas vdekjes) DEKORATËN "NDERI I KOMBIT" "Në vlerësim të kontributit të të shquar si një nga të parët mjek neuropsikiatër në Shqipëri; për përcjelljen tek brezat e rinj të përvojës së pasur, si dhe për humanizmin e spikatur në ushtrimin e detyrës së tij me pacientët". Nr.Dekreti 10275 Tiranë, më 05.05.2017 PRESIDENTI I REPUBLIKËS BUJAR NISHANI

 • Dhimitër Stefan Vokopola (1897-1983)

 • Stef Kaçulini sëbashku me Luigj Gurakuqin, foto e padatuar

 • Zbarkimi i pushtuesve italiane, Durrës 1939

 • Murgesha në plazhin e Durrësit, viti 1932

Arkivat e zonave të tjera