Kur shteti i sekuestronte të pasurve pronat për mos pagim taksash.

1927

by Aleksandër Cangonja

Pandëshkueshmëria e atyre të "mëdhenjve" për mos pagim taksash që janë në fushën e biznesit është një dukuri e cila ndodh prej disa dekadash në vendin tonë. Bizneset e mëdha sot kontrollojnë ekonominë e vendit për mos të thënë që në raste të ndryshme kontrollojnë dhe vetë shtetin. Por në Fletoren Zyrtare të Republikës së Shqipërisë në korrik të vitit 1927 del një shpallje nga Zyra Përmbarimit të Durrësit ku thuhet se sipërmarrësi Ramazan Jella meqë nuk i ka pague taksën e Bashkisë për Urën e Dajlanit prej shumë vitesh i sekuestrohet një pasuri e cila vihet në ankand publik.

Të dhëna

Autori
Aleksandër Cangonja
Përmbledhje

Pandëshkueshmëria e atyre të "mëdhenjve" për mos pagim taksash që janë në fushën e biznesit është një dukuri e cila ndodh prej disa dekadash në vendin tonë. Bizneset e mëdha sot kontrollojnë ekonominë e vendit për mos të thënë që në raste të ndryshme kontrollojnë dhe vetë shtetin. Por në Fletoren Zyrtare të Republikës së Shqipërisë në korrik të vitit 1927 del një shpallje nga Zyra Përmbarimit të Durrësit ku thuhet se sipërmarrësi Ramazan Jella meqë nuk i ka pague taksën e Bashkisë për Urën e Dajlanit prej shumë vitesh i sekuestrohet një pasuri e cila vihet në ankand publik.

Përmbajtja

Pandëshkueshmëria e atyre të "mëdhenjve" për mos pagim taksash që janë në fushën e biznesit është një dukuri e cila ndodh prej disa dekadash në vendin tonë. Bizneset e mëdha sot kontrollojnë ekonominë e vendit për mos të thënë që në raste të ndryshme kontrollojnë dhe vetë shtetin. Por në Fletoren Zyrtare të Republikës së Shqipërisë në korrik të vitit 1927 del një shpallje nga Zyra Përmbarimit të Durrësit ku thuhet se sipërmarrësi Ramazan Jella meqë nuk i ka pague taksën e Bashkisë për Urën e Dajlanit prej shumë vitesh i sekuestrohet një pasuri e cila vihet në ankand publik.

Po kush ishte Ramazan Jella

Ramazan Jella ishte një nga njërëzit më të pasur të Tiranës dhe Durrësit, familja e tij për shkaqe konflikti me familjen Toptani kishin vendosur të jetonin në Durrës. Ramazani ishte vëllai i Rexhep Jellës apo ndryshe mund të thuhet se ishte krahu ushtarak i tij. Fundi tij do ishte tragjik për shkak të vetëvrasjes (vrasjes) së tij në zyrat e Hetuesisë së qytetit më 18 maj 1947.

Kthehemi tek ç'ështja

Një nga pasuritë që zotëronte ishte dhe marrja në konçension "urës së dajlanit", urë kjo e nevojshme për ta lidhur Durrësin me pjesën tjetër të Shqipërisë me anë të tokës (për shkak të kënetës). Pra cdo njëri, qerre, apo dhe makinë që futej në Durrës duhet ti pagunte një taksë biznesit të Ramazan Jellës, dhe ky i fundit duhet te paguante detyrimet e tija ndaj Bashkisë së qytetit. Jella nuk i kishte paguajtur këto detyrime prej 8 vitesh e cila kishte kapur shifrën e 12'000 liretave përveç kamatës dhe shpenzimeve të tjera.

Më poshtë shpallja e përmbarimit:

Lista e pasunisë së sikvestrume të sipërmarrësit Z. Ramazan Jellës nga Durrësi.

Lloji i pasunisë: Një vesht me gjithë tokë - Kufinjtë: nga Z. Spiro Truja nga lindja, me tokën e Hysen Imamit dhe pjestarëve, nga perëndimi me kopështin e Perikli Trujës, nga veriu me rrugën e përgjithshme.

Me qenë se sipërmarrësi i urës Dajlanit të vitit 1919, Z. Ramazan Jella nga Durrësi nuk i paguen Arkës Bashkiës Durrësit (12000). Dy mbëdhjet mijë Lireta It. përveç kamatës dhe shpenzimeve ligjore) pasunia e tij e sipër shenueme i u sikvestrue dhe u qit n'ankandë.

Afati i shitjës së parë mbaron (30) dit nga data e kësaj shpallje dhe e sist' i shitjes së premte mbaron (15) ditë, mbas afatit të shitjes së parë.

Kush dishron me vue "Pej" mbi këtë pasunië t'i drejtohet Zyrës Përmbarimit të Durrësit.

P. 10 Durrës me 20-VI-1927. P. 480

Referencat
Fletorja Zyrtare
Data
1927

Grupet e materialeve

Aleksandër Cangonja, “Kur shteti i sekuestronte të pasurve pronat për mos pagim taksash.”, 1927, Durresi, accessed 9 dhjetor 2023, https://adsh.al/s/durresi/item/26027

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.

Arkivat e zonave të tjera