Një ferman i vitit 1505 që ndalon ekzekutimet para derës së një xhamie në Elbasan

Të dhëna

Përmbajtja
Ferman drejtuar sanxhakbeut dhe kadiut të Elbasanit:

Më përpara në qytetin e Elbasanit Tanrëvermishi, krenaria e sërës së tij që Zoti ia shtoftë vlerat, me fermanin tim pati ndërtuar një mesxhid ku falej edhe namazi i xhumasë. Tani në dergjahun tim sublim më njoftojnë se, pranë portës së xhamisë në fjalë gjendet edhe një trekëndësh që përdoret në rastet e dënimeve me ekzekutime dhe varje. Nëse kjo është e vërtetë, praktika e ekzekutimit pranë një xhamie nuk është tjetër përveçse mungesë edukate ndaj xhamisë, prandaj urdhëroj që trekëndëshi në fjalë qoftë praktikë e mëparshme, apo e re e shpikur së fundmi, të largohet menjëherë prej aty të vendoset në një vend tjetër dhe mos të ndodhin më veprime të tilla.

Regjistruar në dhjetëditëshin e dytë të muajit Ramazan 910 / 15-24 shkurt 1505.
Zona
Elbasan, Albania
Data e krijimit
shkurt 1505
Përkthyesi
Dr. Ermal Nurja

Grupet e materialeve

“Një ferman i vitit 1505 që ndalon ekzekutimet para derës së një xhamie në Elbasan”, Elbasani, accessed 9 dhjetor 2023, https://adsh.al/s/elbasani/item/26033

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.

Arkivat e zonave të tjera