Hysejn Halimi (1835-1930)

Të dhëna

Jetëshkrimi
Hysejn Halimi lindi në Krujë më 1835 dhe vdiq në Durrës në moshën 95 vjeçare më 1930. Ishte një atdhetar i mire, ka mbledhur ndihma për të financuar kryengritjen e Abdi Toptanit në malin e Krujës. Edhe pse i moshuar, ka mbajtur në krah arkivolin e kolonel Tomsonit. Mbas ikjes së Princ Vidit është burgosur nga rebelat e Haxhi Qamilit deri në Qershor të 1915, duke u arrestuar përsëri nga trupat e Esat Pashës në Dhjetor të po atij viti, dhe internuar më pas në Itali ku arrin të lirohet vetëm mbas mbarimit të luftës së parë botërore. Në 5 vitet e fundit të jetës, ka mbajtur deryrë si kryetar i Odës së Tregtisë të Durrësit.
Mbiemri
Halimi
Kontribuesi
Z. Aleksandër Cangonja
name
Hysejn

“Hysejn Halimi (1835-1930)”, Shkodra, accessed November 28, 2023, https://adsh.al/s/shkodra/item/15722

Komentoni

Marsida Najdeni

Ku jeni bazuar qe eshte arrestuar nga Esat Toptani zotni Halimi? Duke qene se ishte Esat Toptani qe e vrau (vari) Haxhi Qamilin.

Jun 17, 2021

Flag inappropriate

Reply

Rudi

Pershendejte Zj. Najdeni. Keto te dhena jane marre nga materialet e pergatitura nga nje komision i ngritur per festimet e 25 vjetorit te pavaresise. Materiali origjinal ndodhet ne AQSH.

Jun 22, 2021

Flag inappropriate

Reply

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.

Arkivat e zonave të tjera