1908, Manastir, Ali Agjah bej Biçakçiu (1870 - 1918), atdhetar, bamirës që dhuroi gjithë pasurinë për arsimin elbasanas.

1908

Të dhëna

Data
1908
Kontribuesi
Z. Veli Stafa
Origjina
Arkivi i Z. Veli Stafa
Zona
Elbasan
Përmbajtja
Ali Agjah bej Biçakçiu (1870-1918). Atdhetar dhe bamirës që la me testament gjithë pasurinë e tij, rreth 10.000 napolona flori, në të mirë të arsimit në Elbasan. Në shtepinë e tij në 1912 u bë mbledhja e bërthamës së kryengritësve elbasanas. Kryesoi komitetin e Elbasanit prej pesë anetarësh në mbledhjen e Fierit të udhëhequr nga Ismail Qemali. Në 1914 burgoset nga forcat e Haxhi Qamilit. Në 1915 internohet nga Esat Pashë Toptaninë Itali , ku dhe sëmuhet rëndë. Në Romë harton testamentin me pesë dëshmitarë shqiptarë : Mustafa Kruja, Kostandin Kote, Tefik Mborja, Kostandin Cipo, Lef Nosi. Pastaj propozoi që komisioni i testamentit të tij të përbehej nga bashkëqytetarët e tij : Aqif Pashë Elbasani, Lef Nosi, Hysen Dakli, Taq Buda, Halim Bej Elbasani dhe Emin Haxhiademi. Vdiq në Vlorë me 30.12.1918. Me përpjekjet e komisionit u arrit që të ndërtohej ndërtimi i një shkolle femërore në sheshin e Namazgjasë që mori emrin e dhuruesit.

(Burimi informacionit: Elbasani Enciklopedi, fq. 6. Autor: Iljas Gogaj)

Position: 341 (11 views)

“1908, Manastir, Ali Agjah bej Biçakçiu (1870 - 1918), atdhetar, bamirës që dhuroi gjithë pasurinë për arsimin elbasanas.”, 1908, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 21 shtator 2023, https://adsh.al/s/adsh/item/18855

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.