Myftiu i parë i demokracisë Haxhi Mersin Duka

2017

Myftiu i parë i demokracisë Haxhi Mersin Duka Nga Hyqmet Zane Viti 1991 solli në Shqipëri dhe njëherazi edhe në Elbasan hapjen e institucioneve fetare. Ishte një mundësi e një populli për tu futur në rugën e Zotit, sipas shprehjes së 3 personaliteteve të mëdhenj botëror që kanë thënë në kohë të ndryshme për shqiptarët ''do t'i lutem Zotit për Shqipërinë dhe për ju të ecni në rrugën e mbarë''. Në Elbasan imami i parë që hapi xhaminë Mbret në Kala dhe bëri faljen e parë në të ishte Haxhi Mersin Duka. Ishte një ngjarje e madhe për një vend që me ligj, pas 1967, ishte i ndaluar besimi fetar. Po cili është Haxhi Mersin Duka ? Ai lindi më 6 janar 1928, në një familje të varfër të fshatit Godolesh. Pasi kreu shkollën fillore me rezultate të shkëlqyera dhe kualifikime të ndryshme në fushën teologjike, iu përkushtua dhe shërbeu deri në fund fesë islame. Më 31 maj 1962 fitoi nga kryesia e atëhershme e Komunitetit Mysliman Shqiptar dekretin “Imam Xhamie” dhe u dekretua me këtë detyrë si imam në fshatin Godolesh. E ushtroi këtë detyrë deri kur regjimi komunist mbylli institucionet fetare më 1967. Gjatë kësaj periudhe të vështirë të diktaturës komuniste, ai punoi si punëtor krahu në disa ndërrmarrje shtetërore. Pas përmbysjes së diktaturës dhe fitores së demokracisë, i mbështetur nga mijëra besimtarë të qytetit të Elbasanit dhe të fshatrave përreth, hapi xhaminë e parë në Xhaminë Mbret në lagjen Kala më 25 janar 1991. Më 22 qershor 1991 mori titullin “Haxhi” pasi kreu haxhin në Mekë të Arabisë Saudite. I angazhuar me detyrën e Myftiut të Elbasanit, dërgoi disa kontigjente nxënësish në shkolla të ndryshme jashtë vendit. Ndërroi jetë më 17 tetor 1993. Emrin e tij e mban sot një shkollë dhe djali i tij Agim Duka është Myftiu i komunitetit musliman në Elbasan.

Të dhëna

Përshkrimi
Myftiu i parë i demokracisë Haxhi Mersin Duka
Nga Hyqmet Zane

Viti 1991 solli në Shqipëri dhe njëherazi edhe në Elbasan hapjen e institucioneve fetare. Ishte një mundësi e një populli për tu futur në rugën e Zotit, sipas shprehjes së 3 personaliteteve të mëdhenj botëror që kanë thënë në kohë të ndryshme për shqiptarët ''do t'i lutem Zotit për Shqipërinë dhe për ju të ecni në rrugën e mbarë''.
Në Elbasan imami i parë që hapi xhaminë Mbret në Kala dhe bëri faljen e parë në të ishte Haxhi Mersin Duka. Ishte një ngjarje e madhe për një vend që me ligj, pas 1967, ishte i ndaluar besimi fetar.

Po cili është Haxhi Mersin Duka ?

Ai lindi më 6 janar 1928, në një familje të varfër të fshatit Godolesh. Pasi kreu shkollën fillore me rezultate të shkëlqyera dhe kualifikime të ndryshme në fushën teologjike, iu përkushtua dhe shërbeu deri në fund fesë islame.
Më 31 maj 1962 fitoi nga kryesia e atëhershme e Komunitetit Mysliman Shqiptar dekretin “Imam Xhamie” dhe u dekretua me këtë detyrë si imam në fshatin Godolesh. E ushtroi këtë detyrë deri kur regjimi komunist mbylli institucionet fetare më 1967.
Gjatë kësaj periudhe të vështirë të diktaturës komuniste, ai punoi si punëtor krahu në disa ndërrmarrje shtetërore. Pas përmbysjes së diktaturës dhe fitores së demokracisë, i mbështetur nga mijëra besimtarë të qytetit të Elbasanit dhe të fshatrave përreth, hapi xhaminë e parë në Xhaminë Mbret në lagjen Kala më 25 janar 1991. Më 22 qershor 1991 mori titullin “Haxhi” pasi kreu haxhin në Mekë të Arabisë Saudite.
I angazhuar me detyrën e Myftiut të Elbasanit, dërgoi disa kontigjente nxënësish në shkolla të ndryshme jashtë vendit. Ndërroi jetë më 17 tetor 1993.
Emrin e tij e mban sot një shkollë dhe djali i tij Agim Duka është Myftiu i komunitetit musliman në Elbasan.
Data
2017
Kontribuesi
Z. Agim Duka
Formati
JPG
Lënda
Fotografia

Renditja: 2739 (3 shikime)

“Myftiu i parë i demokracisë Haxhi Mersin Duka”, 2017, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 1 tetor 2022, https://adsh.al/s/adsh/item/23442

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.