Taulant Monçi, mësuesi i muzikës me një kabinet model në shkollën “Aleks Buda” në Cerrik

2017

Taulant Monçi, mësuesi i muzikës me një kabinet model në shkollën “Aleks Buda” në Cerrik Përgatiti Hyqmet Zane “Mësues muzike teoritikë”, është titulli që ka marrë Taulant Monçi si mësues i muzikës që punoi në Belësh dhe tashmë në shkollën 9-vjeçare “Aleks Buda” në Cerrik. Me pasionin për profesionin dhe krijimi i kushteve të një kabineti etno-kulturor dhe muzikor është fruti i punës kudo ku ai ka punuar. Ai ka ngritur një kabinet në shkollën ku punon në fjalë, është ndoshta i pari dhe i vetmi i këtij lloji në Shqipëri. E themi kështu sepse brënda hapësirës së një klase bie në sy gjithshka e veçantë, që nga shtrimi me tapet i klasës, vendosja e pajisjeve muzikore në të gjithë ambjentin e saj dhe mbi të gjitha simboli kombëtar i flamurit kuq e zi. I gjithë kabineti është vepër e konceptuar dhe e realizuar nga mësuesi i muzikës Taulant Monçi, si një vazhdues i denjë i mësuesve të mëparshëm, që në krijimin e kësaj shkolle Ruzhdi Balliçi, Eduard Nosi dhe Sami Luniku, por që Taulanti e ka ngritur në një nivel të lartë dhe të spikatur. Në këtë kabinet mund të gjesh kostumet tradicionale të të gjithë trevave të Shqipërisë përfshirë edhe ato të Elbasanit. Mund të gjesh fotot e klasikëve të muzikës botërore, kompozitorët shqiptarë, këngëtarë, valltarë, grupet kosovare, grupet çame. Mund të gjesh në këtë kabinet instrumente muzikore të të gjitha trevave shqiptare, të të gjitha llojeve. Gjithashtu në këtë kabinet bie në sy veçanërisht fyjet e Gramshit dhe cyrrla dyjare e Labërisë. Për meritë të tij në këtë kabinet do të gjesh edhe historikun e shkollës në vite si dhe fotot e artistëve të shquar të qarkut të Elbasanit si Ferdinand Deda, Kastriot Tusha, Zina Zdrava apo Eglantina Toska. Në këtë kabinet do të gjenden edhe muzikantë cërrikas si Edmond Rrapi, vëllezërit Shingjergji etj. E kanë vizituar artistë të mëdhenj, këngëtarë dhe personalitete që nga Kadri Roshi dhe Lazër Filipi, Tinka Kurti, Margarita Xhepa, Eli Fara, Kastriot Tusha, princi Leka dhe shumë e shumë të tjerë të cilët kanë mbetur të mrekulluar nga ky kabinet i shumëllojshëm në veglat dhe gjithshka tjetër që ai ka brenda.

Të dhëna

Përshkrimi
Taulant Monçi, mësuesi i muzikës me një kabinet model në shkollën “Aleks Buda” në Cerrik
Përgatiti Hyqmet Zane

“Mësues muzike teoritikë”, është titulli që ka marrë Taulant Monçi si mësues i muzikës që punoi në Belësh dhe tashmë në shkollën 9-vjeçare “Aleks Buda” në Cerrik. Me pasionin për profesionin dhe krijimi i kushteve të një kabineti etno-kulturor dhe muzikor është fruti i punës kudo ku ai ka punuar.
Ai ka ngritur një kabinet në shkollën ku punon në fjalë, është ndoshta i pari dhe i vetmi i këtij lloji në Shqipëri. E themi kështu sepse brënda hapësirës së një klase bie në sy gjithshka e veçantë, që nga shtrimi me tapet i klasës, vendosja e pajisjeve muzikore në të gjithë ambjentin e saj dhe mbi të gjitha simboli kombëtar i flamurit kuq e zi.
I gjithë kabineti është vepër e konceptuar dhe e realizuar nga mësuesi i muzikës Taulant Monçi, si një vazhdues i denjë i mësuesve të mëparshëm, që në krijimin e kësaj shkolle Ruzhdi Balliçi, Eduard Nosi dhe Sami Luniku, por që Taulanti e ka ngritur në një nivel të lartë dhe të spikatur.
Në këtë kabinet mund të gjesh kostumet tradicionale të të gjithë trevave të Shqipërisë përfshirë edhe ato të Elbasanit. Mund të gjesh fotot e klasikëve të muzikës botërore, kompozitorët shqiptarë, këngëtarë, valltarë, grupet kosovare, grupet çame.
Mund të gjesh në këtë kabinet instrumente muzikore të të gjitha trevave shqiptare, të të gjitha llojeve. Gjithashtu në këtë kabinet bie në sy veçanërisht fyjet e Gramshit dhe cyrrla dyjare e Labërisë. Për meritë të tij në këtë kabinet do të gjesh edhe historikun e shkollës në vite si dhe fotot e artistëve të shquar të qarkut të Elbasanit si Ferdinand Deda, Kastriot Tusha, Zina Zdrava apo Eglantina Toska. Në këtë kabinet do të gjenden edhe muzikantë cërrikas si Edmond Rrapi, vëllezërit Shingjergji etj.
E kanë vizituar artistë të mëdhenj, këngëtarë dhe personalitete që nga Kadri Roshi dhe Lazër Filipi, Tinka Kurti, Margarita Xhepa, Eli Fara, Kastriot Tusha, princi Leka dhe shumë e shumë të tjerë të cilët kanë mbetur të mrekulluar nga ky kabinet i shumëllojshëm në veglat dhe gjithshka tjetër që ai ka brenda.
Data
2017
Kontribuesi
Z. Taulant Monçi
Lënda
Fotografia

Position: 1010 (4 views)

“Taulant Monçi, mësuesi i muzikës me një kabinet model në shkollën “Aleks Buda” në Cerrik”, 2017, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 21 shtator 2023, https://adsh.al/s/adsh/item/23912

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.