Shefik Dardha, mësuesi dhe metodisti i mësimdhënies

1980

Shefik Dardha (1927 – 2017) Mësuesi dhe metodisti i mësimdhënies Jeta e një mësuesi elbasnas ka qenë një botë e tërë e mbushur edhe me krenarin e profesionit, edhe me aftësinë profesionale të mësimdhënies, por edhe me vuajtjet e një rrugëtimi kudo ku e kanë çuar për të qenë në krye të detyrës. Me këtë përgjegjshmëri çdo mësues ka mbartur mbi vete edhe sigurinë e një pune të mbushur me shumë frute për të ardhmen e vendit përmes nxënësve që ata mësonin dhe nxirrnin nga duart e tyre. Me këtë investigim do ta përshkruaja “Mësuesin e Merituar” Shefik Dardha, atë të palodhurin dhe korrektin, mësuesin serioz dhe pedant njëkohësisht, i saktë dhe i përgjegjshëm, edhe i buzëqeshur,e dhe kërkues që mund të thuash se janë të papërsëritshëm në kohë dhe në hapsirë. Jo thjesht se e kam pasur mësues, por i tillë mbeti ai në kujtesën e nxënësve të tij, kudo ku shkoi e punoi, kudo ku ishte i pranishëm dhe mësimdhënës, si shembull që mbetet potencialisht për tu marrë si model se e gjithë jeta e tij ishte një model njeriu dhe mësuesi, kolegu dhe kryefamiljari të dashur e fjalëmbël që meritoi edhe nderimet e të gjitha atyre që morën vesh se iku nga kjo jetë me dinjitetin që kishte dhe me figurën që e portretizoi me pounën e tij. Shefik Dardha ka lindur në Elbasan më 10 maj 1927. Ai rrjedh nga një familje qytetare, tregëtarë të mesëm. Babai i tij quhej Mustafa Dardha. ka qenë tregëtar stofrash, i biri i Arif Dardhës që ishte kryetari i esnafëve të tregtarëve të Elbasanit. Dyqani i tyre ishte një godinë dy katëshe përballë sahatit të qytetit. Shefiku mbaroi shkollën Normale të Elbaanit në vitin 1948 dhe u emërua mësues në rrethin e Pogradecit (në Mokër) dhe më pas në rrethet Kolonjë e Gramsh. Prej andej në 1957 vjen në rrethin e Elbasanit. Fillimisht në Belësh e Dëshiran, ku për dy vjet ishte drejtor i shkollës 8-vjeçare dhe në Belëshj një vit nëndrejtor i shkollës së mesme. Nga 1960 deri më 1972 vazhdon punë në qytetin e Cerrikut ku për dy vjet ka qeenë nëndrejtor i gjimnazit “Tomorr Sinani” në Cerrik. Nga 1972 deri më 1982 ka punuar në shkollën “Naim Frashëri” në Elbasan, ku gjatë kësaj periudhe edhe është dekoruar nga Kuvendi Popullor i mkohës me “Urdhërin e Punës “Naim Frashëri” Klasi i Dytë si dhe fletëlavdërime të tjera. Në vitin 2009 i jepet nga Bahskia Elabsan titulli “Mirënjohja e Qytetit”, si dhe më 2015 i jepet “Mirënjohja e Cerriktu”. Shefiku ka qenë i martuar me zonjën Drita Fejzullah Vyshka, mësuese dhe ka 3 fëmijë, Alma, Ermira dhe Fatmiri. Shefik Dardha Ndrroi jetë më 2017. Punoi : Hyqmet ZANE

Të dhëna

Përshkrimi
Shefik Dardha (1927 – 2017)
Mësuesi dhe metodisti i mësimdhënies

Jeta e një mësuesi elbasnas ka qenë një botë e tërë e mbushur edhe me krenarin e profesionit, edhe me aftësinë profesionale të mësimdhënies, por edhe me vuajtjet e një rrugëtimi kudo ku e kanë çuar për të qenë në krye të detyrës. Me këtë përgjegjshmëri çdo mësues ka mbartur mbi vete edhe sigurinë e një pune të mbushur me shumë frute për të ardhmen e vendit përmes nxënësve që ata mësonin dhe nxirrnin nga duart e tyre.
Me këtë investigim do ta përshkruaja “Mësuesin e Merituar” Shefik Dardha, atë të palodhurin dhe korrektin, mësuesin serioz dhe pedant njëkohësisht, i saktë dhe i përgjegjshëm, edhe i buzëqeshur,e dhe kërkues që mund të thuash se janë të papërsëritshëm në kohë dhe në hapsirë. Jo thjesht se e kam pasur mësues, por i tillë mbeti ai në kujtesën e nxënësve të tij, kudo ku shkoi e punoi, kudo ku ishte i pranishëm dhe mësimdhënës, si shembull që mbetet potencialisht për tu marrë si model se e gjithë jeta e tij ishte një model njeriu dhe mësuesi, kolegu dhe kryefamiljari të dashur e fjalëmbël që meritoi edhe nderimet e të gjitha atyre që morën vesh se iku nga kjo jetë me dinjitetin që kishte dhe me figurën që e portretizoi me pounën e tij.
Shefik Dardha ka lindur në Elbasan më 10 maj 1927.
Ai rrjedh nga një familje qytetare, tregëtarë të mesëm.
Babai i tij quhej Mustafa Dardha. ka qenë tregëtar stofrash, i biri i Arif Dardhës që ishte kryetari i esnafëve të tregtarëve të Elbasanit. Dyqani i tyre ishte një godinë dy katëshe përballë sahatit të qytetit.
Shefiku mbaroi shkollën Normale të Elbaanit në vitin 1948 dhe u emërua mësues në rrethin e Pogradecit (në Mokër) dhe më pas në rrethet Kolonjë e Gramsh. Prej andej në 1957 vjen në rrethin e Elbasanit. Fillimisht në Belësh e Dëshiran, ku për dy vjet ishte drejtor i shkollës 8-vjeçare dhe në Belëshj një vit nëndrejtor i shkollës së mesme.
Nga 1960 deri më 1972 vazhdon punë në qytetin e Cerrikut ku për dy vjet ka qeenë nëndrejtor i gjimnazit “Tomorr Sinani” në Cerrik.
Nga 1972 deri më 1982 ka punuar në shkollën “Naim Frashëri” në Elbasan, ku gjatë kësaj periudhe edhe është dekoruar nga Kuvendi Popullor i mkohës me “Urdhërin e Punës “Naim Frashëri” Klasi i Dytë si dhe fletëlavdërime të tjera.
Në vitin 2009 i jepet nga Bahskia Elabsan titulli “Mirënjohja e Qytetit”, si dhe më 2015 i jepet “Mirënjohja e Cerriktu”.
Shefiku ka qenë i martuar me zonjën Drita Fejzullah Vyshka, mësuese dhe ka 3 fëmijë, Alma, Ermira dhe Fatmiri.
Shefik Dardha Ndrroi jetë më 2017.

Punoi : Hyqmet ZANE
Data
1980
Kontribuesi
FATMIR DARDHA
Lënda
Arsimi, Shefik Dardha ''Mësues i Merituar''

Position: 3121 (2 views)

“Shefik Dardha, mësuesi dhe metodisti i mësimdhënies”, 1980, Arkiva Digjitale Shqiptare, accessed 30 nëntor 2023, https://adsh.al/s/adsh/item/24013

Komentoni

Asnjë koment ende! Bëhu i pari që komenton!

Jam dakord me kushtet e përdorimit dhe pranoj të ofroj kontributin tim nën liçensën CC BY-SA.